Vad är syftet med adenosin i hudvårdsprodukter?

Nuria Seguí/Stocksy United

Att lära sig om de produkter vi sätter på våra kroppar har blivit lika viktigt som vad vi stoppar in i våra kroppar.

Huden är vårt största organ och dess roll är att skydda mot bakterier, kemikalier, svampar och miljön. På ett sätt fungerar vår hud som vårt skal, och sedan tidernas begynnelse har mänskligheten värderat vår huds estetik lika mycket som dess funktion.

Adenosin, eller adenosintrifosfat (ATP), förekommer naturligt i kroppen. ATP är gjord av adenosin fäst vid ribossockermolekyler och är känd som energimolekylen. Det är en av fyra energimolekyler som utgör DNA och RNA.

Adenosin är viktigt i den biokemiska processen. Tills nyligen har den endast använts för medicinska ändamål. Det är relativt nytt inom hudvårdsområdet och lovar en mer ungdomlig hy.

Läs vidare för att lära dig mer om adenosin och dess effekt på hudvård och kosmetika.

Vilken effekt har adenosin i hudvårdsprodukter?

Adenosins funktion är att ge energi till levande celler. I hudvårdsprodukter stimulerar det kollagen, främjar vävnadsreparation tillsammans med förbättrad uppstramande och elasticitet.

Huden har tre lager:

  • Epidermis: Detta är det mest ytliga lagret. Det fungerar som ett skydd mot yttre faktorer.
  • Dermis: Detta är det andra lagret. Det är direkt bundet till epidermis, inrymmer blodkärl, nervfibrer och receptorer. Dermis är grunden för hudens styrka och elasticitet tack vare kollagen och elastin.
  • Underhuden: Detta är det tredje och djupaste lagret. Den fungerar som en energireserv och kudde.

Hudens åldrande är en komplex biologisk process. Det påverkas av genetik och följande:

  • kvaliteten och kvantiteten av kollagen och elastin
  • livsstilsfaktorer, såsom solexponering, föroreningar, sovställningar, kost och allmän hälsa

Adenosin som används i hudvårdsprodukter stimulerar kollagen på dermisnivå. När den appliceras lokalt aktiverar den egenskaper som förbättrar hudens struktur.

Adenosin i sig genomsyrar inte alltid huden för att vara till nytta. Men det är pågående studier för att avgöra vilka andra ingredienser som behövs för att främja hudens absorption.

När det genomsyrar huden har forskning funnit att adenosin är effektivt. A 2018 års studie fann en betydande förbättring av uppkomsten av rynkor och den totala fukthalten när medelålders kvinnor lade till adenosin i sin hudvårdsrutin.

Dessutom har adenosin visats förbättra sårläkning hos möss på grund av dess förmåga att öka vaskulärt och cellulärt svar i skadad vävnad.

Är adenosin i hudvårdsprodukter säkert?

Enligt Environmental Working Group (EWG) är adenosin inte giftigt för människor eller miljön. Den har betyget 1 på EWG:s Skin Deep-rankningssystem.

I en 2018 års studie, applicerade deltagarna kräm innehållande adenosin två gånger om dagen i 8 veckor. Inga negativa effekter hittades.

Adenosin har också prisats för sina läkande egenskaper. En studie från 2019 fann adenosin fördelaktigt för vävnadsskador och ökade avsevärt sårläkningshastigheten.

Det är dock värt att notera att Food and Drug Administration (FDA) inte reglerar kosmetika, och det har inte gjorts mycket forskning om adenosin utförd på människor. Ändå har riskprofiler indikerat att det är säkert att använda.

Är adenosin bra för alla hudtyper?

Oavsett om du har fet, torr, känslig eller kombinerad hud är adenosin fördelaktigt.

Enligt tillgänglig forskning har det inga negativa effekter och irriterar inte huden om inte individen har en allergi mot adenosin.

Kom ihåg att när du provar någon hudvårdsprodukt är det viktigt att testa produkten på ett litet område av huden. Om du inte märker några tecken på en allergisk reaktion, såsom klåda eller rodnad, är det troligt att du kan använda det mer allmänt.

Hur ofta ska du använda adenosin i hudvårdsprodukter?

Även om adenosin har ansetts säkert utan negativa effekter är det viktigt att följa instruktionerna och riktlinjerna på en produkts etikett.

De flesta individer bör kunna applicera produkter med adenosin dagligen.

Poängen

Adenosin förekommer naturligt i kroppen och kallas energimolekylen.

Dess användning i hudvårdsprodukter är relativt ny. Studier har visat betydande förbättringar av återställande, fukt och minskning av rynkor på grund av dess kollagenförbättrande effekter.

Adenosin anses vara säkert för dagligt bruk. Det är dock viktigt att alltid följa din hudvårdsprodukts riktlinjer för användning. Kom ihåg att FDA inte reglerar kosmetika.

Sammantaget verkar adenosin vara säkert och effektivt och kan bidra till en hälsosam glöd.

Veta mer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *